Czy łatwo być kelnerem?

W naszym dzisiejszym blogu chcemy pokazać i przybliżyć Wam prace kelnera. Nasza najstarsza
stażem Ola opowie trochę o tym zawodzie.Pracując w gastronomii od 6 lat zdobyła ogromny bagaż
doświadczeń i fachową wiedzę. Z pozoru praca kelnerki może wydawać się lekka i prosta,
natomiast żeby wyszkolić w sobie umiejętności profesjonalnej obsługi potrzeba kilka lat pracy.
Ola mówi: ”Jak każda praca-moja ma swoje plusy i minusy, a pewne nawyki z codziennej rutyny
zostają. Z własnego doświadczenia wiem, że wszystkie niedogodności zdarzające się podczas
posiłku, są automatycznie skierowane przeciwko kelnerce. Jeżeli jedzenie jest za zimne,
przyszło za późno lub jest jakiś błąd w zamówieniu to uwaga zawsze idzie w kierunku obsługi
i to my jesteśmy obwiniani za wszystko. Jednak mój zawód nauczył mnie zachowania dyplomatycznej
postawy i cierpliwości, która przydaje się również w życiu codziennym. Wielką zaletą jest
to, że praca kelnerki nauczyła mnie otwartości do ludzi i większej pewności siebie. Z czasem
człowiek staje się bardziej odważny i potrafi wybronić ze złej opinii klienta. Zaletą jest
też zdobywanie ogólnej wiedzy o jedzeniu i alkoholu, która przydaje się w życiu codziennym.
Największą nagrodą w moim zawodzie są goście, którzy wracają do naszej restauracji. Kiedy
witam znajome twarze, moje serduszko raduje się, bo wiem że to po części również moja
zasługa. Dobra kelnerka dba o miłą i przyjemną atmosferę oraz o to by goście w naszej
restauracji czuli się jak w domu. A tak właśnie traktujemy naszych gości w Zajeździe Marta.

Login Form
Register Form